Ankara’da tarihi zirve! Miçotakis’in örneği Selçuklu sembolü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yunanistan Başbakanı Kriyakos Miçotakis, Ankara‘da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile resmi temasları öncesi “protothema.gr” adlı haber portalına bir röportaj verdi. Türkiye ile ilişkileri değerlendiren Miçotakis, Kariye Müzesi’nin cami olarak ibadete açılmasını yanlış bulduğunu söyledi ancak Türkiye ve Yunanistan arasında ikili ilişkilerdeki olumlu atmosferin devam ettiğini kaydetti. Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin seyri ile ilgili değerlendirmede bulunurken ilginç bir de benzetme yaptı. Türklerin Anadolu’daki ilk imparatorluğu olan Selçuklu’ya atıfta bulunan Miçotakis, “Selçuklu’nun iki başlı kartalı gibi biz de hem Doğu hem de Batı ile ilişkilerimizi ortak çıkarlarımız temelinde geliştirmenin yolunu arayacağız” dedi.

Ankara'da tarihi zirve! Miçotakis'in örneği Selçuklu sembolü - Resim : 1
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis son olarak Atina’da bir araya gelmişti.  

ANADOLU’NUN SEMBOLÜ

Miçotakis’in atıfta bulunduğu ‘Çift Başlı Kartal’; Sümerlerden Hititlere onlardan da Selçuklulara kadar Anadolu ve çevresindeki uygarlıkların güç sembolü olması ile dikkat çekiyor. Sümerler’de Lagaş kentinin simgesi olan çift başlı kartal, önce Akadlara geçse de zaman içinde Asurlulara, Sasanilere, Bizans’a ve Türklere de aktarıldı. Söz konusu sembole Hititlilerin ‘Büyük Krallık’ döneminde Hattuşa, Alacahöyük ve Yazılıkaya’daki kabartmalarda da rastlanıyor.

SELÇUKLU YAPILARINDA VAR

Selçuklu sembolünün Orta Asya’da Şamanizm inancına kadar uzanan bir öyküsü daha bulunuyor. Şaman inancına göre yer ve gök arasındaki kapılar çift başlı kartal tarafından tutuluyor. Türklerin, kılıç kabzalarında, çift başlı kartal figürü kullandığı biliniyor. Artuklu Beyliği’nin sikkelerinde, Anadolu’daki Selçuklu yapılarında kullanılan çift başlı kartal tarihçilere göre hakimiyet sembolü olarak kullanılıyordu. Orta Asya’daki bütün Türk medeniyetlerinin de çift başlı kartalı güç sembolü olarak kullandığı görülüyor.

Ankara'da tarihi zirve! Miçotakis'in örneği Selçuklu sembolü - Resim : 2
‘Çift Başlı Kartal’ sembolü Büyük Anadolu Selçuklu Devleti tarafından kullanılmıştı. 

ORTAK SEMBOL OLDU

Tarihi kaynaklara göre sembol Bizans’ta da devlet ve kilisenin, tek bir yapı olarak ülkeyi yönetmesini temsil ediyordu. Bizans’tan Avrupa’ya da geçen çift başlı kartala Roma-Cermen İmparatorluğu’nun hanedan armalarında, Alman, Avusturya-Macaristan ve Rusya’nın devlet armalarında da rastlanıyor. Bu açıdan Yunan Başbakanı Miçotakis’in Doğu ve Batı’nın paylaştığı bir sembole atıfta bulunması ziyaret öncesi önem kazanıyor.

‘ERTELEME’ CEVABI

Öte yandan, Kariye Camii’nin ibadete açılması dolayısıyla “ziyaretin ertelenmesi” çağrılarına ilişkin soruyu da cevaplayan Miçotakis, “İletişim kanallarının açık tutulması önemli. Benim Cumhurbaşkanı Erdoğan’a giderek duyduğum rahatsızlığı bizzat iletmem, Türk-Yunan ilişkilerinde son dönemde başardığımız ilerlemeleri yok edecek bir krizi yaratmamızdan çok daha iyidir” ifadesini kullanarak Türkiye ile iyi ilişkilerin öneminin altını çizdi. Miçotakis, Türkiye’nin ve Yunanistan’ın temel görüşlerinden vazgeçmediğini de belirterek, “olumlu bir atmosfer” olduğuna dikkati çekti.

Ankara'da tarihi zirve! Miçotakis'in örneği Selçuklu sembolü - Resim : 3
İki ülke liderlerinin önümüzdeki yaz aylarında NATO ve BM zirvelerinde bir araya gelmeleri bekleniyor. 

İKİ GÖRÜŞME DAHA VAR

Miçotakis’in Ankara ziyareti için hazırlıklar da tamamlandı. Pazartesi öğle saatlerinde başlayacak görüşmenin olumlu bir atmosferde gerçekleşmesi bekleniyor. Yunan medyası, Türkiye açısından da iki ülke arasında güven ve işbirliği ortamının oluştuğunu bunun ticari ilişkilere daha fazla yansıması düşüncesinin önem kazandığını vurguluyor. Miçotakis ve Erdoğan’ın yaz aylarında NATO toplantısında ve Eylül ayında Birleşmiş Milletler’de yeniden görüşmelerde bulunması bekleniyor. Yunan medyasına yansıyan bir başka bilgiye göre de; iki ülke arasındaki deniz yetki alanları sorununun çözümü için olumlu bir atmosferin olup olamayacağı temaslar sırasında gündeme gelecek.

 ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara’da tarihi zirve! Miçotakis’in örneği Selçuklu sembolü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin