Dolar ve Euro haftanın son gününe nasıl başladı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), dün 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 38’e yükseltti. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon ile mücadeleye vurgu yapması ve gerektiği takdirde ek sıkılaştırma yapabileceklerini vurgulaması Türk Lirası’na değer kazandırdı. Toplantının ardından kur 32.22 TL’ye kadar gerilese de bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden 32,26 TL seviyelerine çıktı.

Kur bugüne 32,26 TL’den başladı. Euro ise 34,79 TL’den başladı. 

TCMB, 2024 yılının enflasyon raporunu dün yayımladı. TCMB 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltti. 2025 ve 2026 enflasyon tahminlerini ise aynı şekilde korudu. TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon ile mücadeleye vurgu yaptı ve enflasyon görünümünde bozulmanın görülmesi halinde parasal sıkılığı artıracaklarını söyledi. Karahan, son verilerin TL’ye olan talebin arttığını gösterdiğini söyledi. Dövizden TL’ye geçişin hızlandığını söyleyen Karahan “Son sekiz ayda TL mevduatın payı yüzde 32’den yüzde 44’e çıkarken, KKM’nin payı yüzde 26’dan yüzde 14’e geriledi.” dedi. Karahan “KKM’de kalan kısmın da TL’ye geçecek şekilde ilerlemesini öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Tüketici talebine ve enflasyon oluşumuna bir katkısı olan kredi kartlarıyla ilgili konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan “Her türlü kredi gelişmelerini yakından takibe diyoruz. Şu aşamada ben ek bir önleme ihtiyaç duyulacağını düşünmüyorum” dedi. TCMB, enflasyonun mayıs ayında zirve yapmasını ve ardından gerileme sürecine girmesini bekliyor. 

Piyasalar TCMB’nin enflasyon ile mücadeleyi bir kez daha ilan etmesini olumlu karşıladı. 

Türkiye’nin risk primi (CDS) Şubat 2021’den en düşük seviyeye 281,75 puana indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 3 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 775 milyon dolar artarak 126 milyar 855 milyon dolara çıktı. Rezerv rakamlarını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Azalan dış finansman ihtiyacı ve hızlanan dış kaynak girişiyle rezervlerdeki olumlu seyir devam edecek.” dedi. 

KKM’deki birikim azalma hızı geçtiğimiz hafta yeniden yüzde 1’e ulaştı. 

 Bugün sanayi üretimi ile işsizlik rakamları açıklanacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolar ve Euro haftanın son gününe nasıl başladı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin