Şifa simsarları

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Caddebostan Sahili’nde, kuantum bilimi ile şifa dağıttığını söyleyen bir grubun görüntüleri tepkilere neden oldu. Sosyal medyaya düşen videoda, çimlere uzanmış bir kişinin başındaki grup, ellerindeki Nepal Kaseleri ile titreşimler yaratırken, bu titreşimler ile yerde yatan kişinin şifalandırıldığı öne sürüldü. Ancak ortaya çıkan görüntüleri yorumlayan psikolog ve psikiyatristler ise “şifa simsarlığı” olarak tanımladıkları uygulamalara karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulunuyor. 

Şifa simsarları - Resim : 1
Söz konusu grubun telefonlarına ise ulaşılamıyor.

60 BİN TL İSTEYEN VAR 

Türkiye’de son yıllarda moda haline gelen kuantum ve bilinçaltı temizliği uygulamalarını yapan kişilerin bir seminerleri ise 60 bin TL’den başlıyor. Kimi sözde şifacılar ise piyasayı düşük tutarak 10 bin TL’ye bilinçaltını temizleyebildiğini ileri sürüyor. Bu kişiler, lüks restoranlarda seminerler veriyor, milyonluk araçlara biniyor. Çoğunun psikoloji ya da psikiyatri eğitimleri olmasa da seminer fiyatları adeta cep yakıyor. İlginç isimli eğitimler arasında ‘Besmelenin his yüklemesi’, ‘çakraların biyonerjisi’ ve ‘çeşitli sureler ile açılımlar’ yer alıyor. 

İsmini vermek istemeyen bir kuantum şifacısı ise kullandıkları yöntemler arasında kase gibi ses çıkartıcı maddeler olmadığını belirtiyor. Kuantum şifalandırma yöntemlerinin ilim olduğunu anlatan şifacı, “Geleceğin şifası zaten frekans olacak. Hayatta her şey bir frekans ve bizler de enerjiyiz. Hidrojen atomundan oluşuyoruz, her maddenin bir şuuru var bu mantıkla hareket edersek şifalandırma esnasında her maddeyi kullanabiliriz” diyor.

Adını saklayan sözde şifacı sorularımızı yanıtlarken, “Kalbimizdeki duyguların manyetik gücü çok yüksek, kimi müziğe kimi de taşlara inanıyor. Dolandırıcılar var elbette. Biz de eğitimler için cüzi miktarda ödeme talep ediyoruz ama kurucumuzun ne evi ne de arabası var. Biz insanların içinde şifa gücü olduğuna inanıyoruz. O sahildeki arkadaşların yöntemlerini eleştirmiyorum çünkü herkes kendi yolunda şifalanıyor” görüşlerini de ileri sürüyor.  

Şifa simsarları - Resim : 2
Bedensel iyileşme ile zihinsel sağlık ilişkisinin araştırılmasının nöropsikolojinin alanına giriyor. 

“ŞARLATANLIK”

Caddebostan Sahili’nden yansıyan sn görüntülerin ardından vatandaşları uyaran Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kemal Arıkan, bu tarz uygulamaların şarlatanlık olduğunu belirterek, “Bilimsel dayanakları yok, gerçeklikten uzaklar, insanlara hayal tacirliği yapıyorlar” dedi.

Psikiyatrist Doç. Dr. Armağan Sabancı ise muskacıların yerini bu yalancı bilim denilen yapıların aldığını söylerken, “Kuantumla tedavi, biyoenerji gibi isimlerde kanıtsız yöntemler türemeye başladı. Bu durumlar hem kişileri yanlış yönlendiriyor hem finansal olarak tüketiyor. Yüksek paralar da talep ediyorlar. Kişiler de sosyal medyadaki etkileyici konuşmalara kanıyorlar. Üzücü olan ise bunları kontrol eden bir denetim mekanizması yok” ifadelerini kullandı. 

Şifa simsarları - Resim : 3
Uzmanlar, bilimsel olmayan dayanaklarla yapılan iyileşme yöntemlerinin umut tacirliği olduğunu söylüyor. 

UMUT TACİRLİĞİ 

Psikolog Özge Öztaşçı da kuantum tedavinin bilimsel kanıta dayanmadığını belirtirken, şunları söyledi: “Meditasyon tamamen bireysel yapılır. Başka birinin çeşitli hareketler ve seslerle zihnimizi kontrol etmesi ya da yönetebilmesi mümkün değil. Söz konusu videoda gördüğümüz kuantum iyileşme bilimsel kanıta dayanmamaktadır. Şu an için, kuantum ile iyileşme arasındaki ilişkiyi net bir şekilde belirlemek mümkün değil. İnsanları pek bilinmeyen bir kavram olan kuantum ile kandırıp, çeşitli bilimsel olmayan yöntemlerle iyileşme vaat eden kişiler de umut tacirliğinden başka bir şey yapmamaktadır.”

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şifa simsarları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin