Şimdiden yayılmaya başladılar! Viral hastalık uyarısı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel iklim değişikliğine bağlı sıcaklık artışı, sinek türlerinin yaz döneminden önce yayılmasına yol açıyor. İstanbul başta olmak üzere nem oranın yüksek olduğu kıyı kentlerinde ortaya çıkan sinek artışı, vatandaşların keyfini kaçırmış durumda. Henüz nisan ayı bitmeden park ve bahçelerde görülen sinek türlerinin enfeksiyon riskine neden olabileceği uyarısı yapılırken; vatandaşlar ise yaz döneminde uygulanan ilaçlama çalışmalarının öne çekilmesini istiyor.

194 BİN ÜREME NOKTASI 

Şimdiye kadar yapılan araştırmalar sonucunda İstanbul genelinde 194 bin 628 bin sinek üreme kaynağı tespit edilirken, hastalıklara yol açan Asya Kaplan sineği ise artık kentteki yerleşik türlerden biri kabul ediliyor. Geçtiğimiz yıllarda 103 bin 754 adreste her hafta kontrol yapılarak, üreme görülen noktalara biyosidal ilaçlama uygulanırken, son günlerde artan sinek popülasyonuna karşı ilaçlama takviminin güncellenip güncellenmeyeceği ise merak ediliyor.

Şimdiden yayılmaya başladılar! Viral hastalık uyarısı - Resim : 1
İstanbul Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Fatih Dikmen ise şu uyarıları sıraladı: “Sıcaklık ve nem artışına paralel zaman zaman sinek popülasyonunda da artışlar görebiliriz. Sinekler çok çabuk çoğalıyor. Son yıllarda Batı Nil Virüsü riski riski de de söz konusu. Hastalıkların büyük çoğunluğu sivrisinek türlerinden bulaşıyor.”

ÖNLEM ALINMALI 

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. Alper Şener ise ‘haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada, Türkiye‘de istilacı sivrisinek türünde artış olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Sivrisineklerin taşıdığı hastalıkları daha çok görüyoruz. İstanbul ve nemli bölgelerde özellikle sivrisinek popülasyonuna odaklanmamız gerekiyor. Sivrisinek türleri bulaşıcı viral hastalık taşıyabiliyor. Sıcaklık ve nemle birlikte sinekler daha erken dönemde üreyip, sayıca artmaya başladı Sıcaklık değerleri arttıkça sinek popülasyonu da artacağından yeni önlemler düşünülerek hayata geçirilmeli.”

“DOKTORA BAŞVURUN” 

Sinek ısırıklarına bağlı kızarıklık, şişlik gibi sorunların daha çok çocuklar da görüldüğünü de belirten Prof.Dr.Şener, “Sinek ısırması sonrası, kızarık bölgeye dezenfektan, kolonya sürülmemesi gerekir. Şayet kızarıklık, şişkinlikle birlikte ateş, bulantı, şiddetli ağrı gibi semptomlar ortaya çıkarsa mutlaka sağlık merkezlerine başvurulmalı” diye konuştu.

SU KAPLARI KALDIRILMALI 

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dal’ndan Doç.Dr. Kerem Öter de artan sıcaklık ve nemli havanın sinek popülasyonuna artması anlamına geldiğini belirtirken, “Bir süre sonra  Chikungunya, Zika, Dang, sarı humma gibi hastalıkların yayılma riski oluşabilir. Kapı önlerine konulan su kapları, evdeki saksılar üreme alanları. Hatta Asya Kaplan sineği karton bardakta bekleyen su da bile üreyebilir. Evlerdeki saksı suları veya kapı önlerine sokak hayvanları için konulan su kapları hafta bir değiştirilmeli. Temkinli olmalıyız” diye konuştu.

Şimdiden yayılmaya başladılar! Viral hastalık uyarısı - Resim : 2
 Prof. Dr. Alper Şener, olası Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüs artışına karşı, test ve erken tanı ile klinisyenlerin eğitilmesinin önemine dikkat çekti. 

2 BİN 700 TÜR VAR 

Öte yandan yapılan son bilimsel araştırmalar ise sivrisinek popülasyonu ve neden olduğu hastalık artışını gözler önüne seriyor. Son verilere göre Dünya genelinde toplam 2 bin 700 sivrisinek türü bulunuyor. Dişi sivrisinek türleri ise hayatı boyunca ortalama 3 defa yumurtlama dönemi geçirirken, her seferinde ortalama 450 adet yumurta bırakıyor. Afrika’da her yıl yalnızca sıtmaya bağlı olarak 1 milyon kişi yaşamını yitirirken, en çok ölümlere yol açan diğer hastalıklar arasında Dang Humması Hastalığı, Sarı Humma ve Batı Nil Virüsü yer alıyor. Sıtma mikrobunu taşıyan sivrisinek cinsinin ise Anopheles olduğu belirtiliyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şimdiden yayılmaya başladılar! Viral hastalık uyarısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin