Kuraklık endişesi, Nisan yağmurları gelecek mi?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz yıl su krizinin kapısından dönen İstanbul‘da, Nisan’ın ilk yarısında barajların doluluk oranı yüzde 81 olarak ölçüldü. Megakenti besleyen barajlarda son yılların en iyi doluluk tablosu oluşsa da; beklenen Nisan yağmurlarının bir türlü gelmemesi ise endişelere neden oluyor. İSKİ verilerine göre Nisan’ın ilk yarısı geride kalırken, “yağmur ayı olarak kabul edilen dönemde” şimdiden, son 10 yılın en az yağışı düştü. Nisan ayında metrekareye ortalama 40-48 kg yağış düşen İstanbul’a, yılın ilk 15 gününde neredeyse hiç yağış düşmedi. 

MUMLA ARARIZ!

Özellikle Trakya, Gediz-Menderes, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki tarım alanlarına dikkat çeken DSİ eski Yöneticilerinden Dursun Yıldız ise, “Avrupa iklim Ajansının verilerine göre Güney Ege, Akdeniz Havzası ve İç Anadolu için tarımsal kuraklık riski söz konusu. 2024 Akdeniz Havzası ve Anadolu için en kurak yıllardan biri olabilir” uyarısında bulundu.

TARIMSAL KURAKLIK RİSKİ 

2023 yılında dünya genelinde ortalama sıcaklık değerlerinin sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecelik eşiği aştığını sözlerine ekleyen Yıldız, “Nisan yağışları batıda istenildiği kadar oluşmadı. Şubat ve Mart ayında birçok havzada görülen bölgesel kuraklık tablosu da normal değil. Bu tablo devam edecek olursa, geçen yazı mumla ararız. Özellikle yağmura dayalı tarım yapılan bölgeler zor durumda kalabilir. Sulu tarım yapılan havzalarda ise şimdiden tedbirler alınmalı. Aksi halde bu bölgelerden yapılacak tarımsal ürün ihracatı çok ciddi darbe alır” diye konuştu. 

Kuraklık endişesi, Nisan yağmurları gelecek mi? - Resim : 1
Avrupa Birliği’nin (AB) iklim izleme servisi Copernicus’un verilerine göre Mart sıcaklık değerleri, sanayi öncesi döneme göre 1.6 derece daha sıcak geçerken, Mart 2024’te Avrupa’daki ortalama sıcaklık, 1991-2020 Mart ayı ortalamasının 2.12 derece üzerinde ölçüldü.

STRATEJİK PLANLAMA ŞART

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, ‘haberglobal.com.tr’ye yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı: “Mevsimsel modellemelere göre Nisan ayının sıcak ve kurak geçeceğini öngörüyoruz. Özellikle Marmara, Ege ve İç Anadolu’nun batısında Nisan ayı yağışları, ortalamanın altında kalacak. Mayıs ayı ise kısmen daha yağışlı gözüküyor. Kurak ve sıcak bir yaz bizleri bekliyor. Bu yaz dönemini su krizi yaşamadan geçireceğimizi öngörüyoruz ancak önümüzdeki süreç için şimdiden stratejik planlamalar yapılmalı. Su biriktirme haznelerinin arttırılması ve havzalar arası taşkın suyunun transferi ele alınmalı. Türkiye’de yakın dönemde 800-900 kg yıllık yağış miktarı 300-500 kg bandına düşecek. Şimdiden hazırlıklara başlanmalı.”

SU KITLIĞI YAŞANABİLİR

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise yaz döneminden endişeli olduğunu belirtirken, “Zira Konya Havzası başta olmak üzere, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde ciddi kuraklıktan etkilenecek yerler olacak. Akdeniz Havzasında halihazırda normalin üzeri sıcaklık değerleri görüyoruz. Havaların ısınması ile buharlaşma oranı da artacağından Akdeniz, Konya, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde su kıtlığı yaşanabilir. Her zaman söylediğimiz gibi, yağmur suyunu hasat etmedikçe sorunu çözemeyiz” uyarılarını sıraladı.

Kuraklık endişesi, Nisan yağmurları gelecek mi? - Resim : 2
Bilimsel araştırmalar, Marmara Bölgesi’nde yağış oranlarının geçmişe göre yüzde 90 azaldığını, ülkenin yüzde 42’sinin nemli, yüzde 8’inin ise çok kurak toprak özelliğine sahip olduğunu ortaya koyuyor. 

3 DERECELİK ARTIŞ  

Öte yandan Nisan ayında da sıcaklık rekorları kırılması beklenirken, ilkbahar yağışlarının yetersiz olması durumunda Temmuz sonrası için ciddi kuraklık riski oluşabileceği belirtiliyor. Ülke genelinde 2024 yılı Şubat ayında ortalama sıcaklıkları, 4.1 derece olması gerekirken, 7.5 derece olarak ölçülmüş durumda. Marmara Bölgesi ise sıcaklıktan en çok nasibini alan bölge. Ortalama sıcaklıklar, bölgenin tamamında mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken, 6 derece olması gereken ortalama değer, 2024 Şubat ayında 9.9 derece olarak kayda geçti.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuraklık endişesi, Nisan yağmurları gelecek mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin