İstanbul’da sınıf atlıyor, hamsi bol ama neden pahalı?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de hamsi bolluğu yaşansa da tezgahlardaki fiyatlar cep yakıyor. Mevsim balıklarının türleri ilçeden ilçeye göre değişiyor. “Balığın kulağına kar suyu kaçtı, lezzetlendi” diye bekleyen vatandaşlar, çarşıdan eli boş dönebiliyor. Karadeniz‘de kilosu 125 TL olan hamsinin fiyatı İstanbul‘da iki katına kadar ulaşmış durumda. Aracı masrafları ve nakliye ücretlerini hesaplayan balıkçılara göre ise fiyatlar normal. İstanbul Kumkapı’da balıkçılık yapan Hüseyin Gören, “Marmara’da müsilaj çıktığı için ağlarımızı denizden alamıyoruz, balık azaldığı için balıkhanelere balık gelmiyor ve fiyatlar yükseliyor. Karadeniz’de de göç balıkları var, balık Rusya’ya geri gitti ve balık azaldı. Bu nedenle İstanbul’da hamsi pahalı” ifadelerini kullandı. 

İstanbul'da sınıf atlıyor, hamsi bol ama neden pahalı? - Resim : 1
Balıkçılar, hamsi avının bir ay daha süreceğini belirterek, Karadeniz’de kar yağışının ardından deniz suyu sıcaklığının düştüğünü ve yağlanan hamsinin lezzetli olduğunu söyledi.

PAHALIYA SATIYORLAR

Denizcilik ve Su Ürünleri Uzmanı Zafer Çetintaş, hamsinin ideal kilo fiyatının 100 TL olması gerektiğini belirterek, “Semt pazarlarında akşam elde kalanlar ucuza satılır ama hamside böyle bir durum yok. Fazla tutulan hamsi heba olmuyor, buzhaneye çekiliyor ve sonra iç piyasaya sürülüyor. Buzhane elektrik farkı fiyata yansıtılsa da hamsinin kilosu 110-120 TL’ yi geçmemesi gerekiyor. İstavrit, sardalya ve çaça balıklarını da pahalı tüketiyoruz. Çaça balığı çok ucuz ancak onu da hamsi diye satıyorlar, vatandaşı kandırıyorlar” dedi.

ARACILARA DİKKAT

Çetintaş ayrıca “Eyüp’te hamsi 100, Taksim’de 200, Beşiktaş’ta 300 TL’den satılıyor. Kalabalık noktalarda fiyatlar da yükseliyor. Balık piyasasında aracılar en büyük paraları kazanır. Örneğin, 10 ton hamsiye bin TL yakıt gitse ve bunu kiloya bölseler fiyatının 1 TL bile artmaması lazım” diye konuştu.

SOĞUK HAVA ETKİSİ

Zonguldak’ta balıkçılık yapan Zeki Beybeyoğlu, ise tezgahlarda, hamsinin 125, mezgitin 200, istavritin 150 palamutun ise 200 liradan alıcı bulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Son bir haftadır hava müsait olmadığı için, balık azaldı, tezgahlarımıza pahalı geldi. Havalar düzeliyor inşallah bol tutar tekrar denize açılır, halkımıza yeniden ucuz balık veririz.”

GÜNÜBİRLİK DEĞİŞİYOR

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şahin Çakan, balığı pahalı tüketme noktasında yanlış bir algı olduğunu belirterek, “Karadeniz’de palamuttan sonra hamsi akını da oldu. Balık yöresi ve cinsine göre, fiyatları farklı olabilir örneğin Ege’ye has hamsimiz var. Bunlara nakliye ücreti yansıtılmıyor. Deniz suyuna baktığımızda Karadeniz lezzetli ve tuz oranı düşük, suyu soğuk. Ege’de ise su sıcak, deniz tuzlu, bu da balığın yağ oranını düşürüyor ve fiyatlarını etkiliyor. Karadeniz’de balık yok ama Ege’de 12 ay balık var. Hava şartlarına göre fiyatlar değişiyor” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

İstanbul'da sınıf atlıyor, hamsi bol ama neden pahalı? - Resim : 2
Eminönü’nde balık fiyatları şöyle.

Mutlaka tüketilmeli

BALIĞIN FAYDALARI

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Emel Alphan ise balık yağında bulunan Omega-3 doymamış yağ asitlerinin kalp-damar hastalığı riskinin azaltılmasında etkili olduğunu söylerken, şu tavsiyeleri gündeme taşıdı: 

“Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri bebeklik döneminde beyin hücreleri ve retina gelişimini destekliyor. Göz sağlığı için de yararları bulunan Omega-3 yağ asitleri, retina sağlığının korunmasından kemiklerin kalsiyum depolamasına, bunama ve Alzheimer riskinin eliminasyonuna kadar çok geniş bir yelpazede önemli katkılar sağlıyor. Ülkemizde Omega-3 kaynağı balıklar arasında levrek ve çipura başta geliyor.”

[email protected]

Kaynak: Web Özel

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İstanbul’da sınıf atlıyor, hamsi bol ama neden pahalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Rahat Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin